Er zijn veel mensen die een afschuw hebben voor vetten, zeker wanneer ze willen afvallen. Het woord vet klinkt voor sommigen angstaanjagend, alsof zodra je iets vets eet je er ook daadwerkelijk vet van wordt. Dat is gelukkig niet het geval. Vetten heb je juist nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Er zijn twee soorten vetten: onverzadigde en verzadigde vetten. Hier kun je een ezelsbruggetje bij gebruiken, zo staat de ‘o’ in onverzadigde vetten voor oké en de ‘v’ in verzadigde vetten voor verkeerd.

Onverzadigde vetten zitten onder andere in avocado’s, noten, zaden, oliën en vette vis. Ze spelen een rol in het verlagen van het slechte cholesterol gehalte in je lichaam, het LDL-cholesterol. Wanneer dit cholesterolgehalte laag is heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn vetten belangrijk voor een goede werking van je hersenen. Iemand die een langere tijd een calorietekort heeft kampt vaak ook met een tekort aan vetten, waardoor concentratieproblemen kunnen ontstaan.
De slechte vetsoorten, verzadigde vetten en transvetten, kun je beter links laten liggen. Deze zitten onder andere in koekjes, ijs, taart, chips en friet. Deze vetten zorgen voor een verhoging van het LDL-cholesterol gehalte in je bloed. Maar niet alleen dat, wanneer iemand te veel slechte vetten eet kan er op den duur overgewicht ontstaan. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op diabetes type 2. Deze welvaartsziekte wil je natuurlijk het liefst voorkomen, zorg daarom goed voor je lichaam en eet de juiste vetten.

Mijn advies? Probeer dagelijks te variëren in de gezonde vetten die je eet. Zo doe ik vaak wat chia zaden door mijn ontbijt, eet ik een halve avocado bij mijn lunch en voor de bereiding van mijn diner gebruik ik olijfolie. Op die manier krijgt jouw lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen en zorg je er voor dat je lichaam gezond blijft.

 

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel mijn nieuwste e-book!

info@zonderz