WORD JE DIK VAN KOOLHYDRATEN?

Veel mensen denken dat koolhydraten echte dikmakers zijn. Brood, pasta en rijst, je kunt ze beter uit je dieet schrappen als je wilt afvallen. Maar is dat ook echt zo? Ik geef je graag antwoord op deze vraag.

Om af te vallen hoef je eigenlijk maar één ding te onthouden en dat is dat je minder calorieën moet binnenkrijgen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Dit wordt ook wel het creëren van een negatieve energiebalans genoemd. Dit betekent niet dat je elke dag op een blaadje sla moet leven. Stel je voor dat jouw dagelijkse caloriebehoefte 1800 kcal is, dan zou je dus elke dag 150 kcal minder kunnen eten om af te vallen. Bij een dagelijkse calorie inname van 1650 kcal krijg je eigenlijk iets te weinig energie binnen, waardoor je de overtollige kilo’s zal gaan verliezen.

De verdeling van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) heeft hier verder weinig invloed op. Het probleem is alleen dat een bord pasta van 100 gram al 350 kcal bevat. Verstandiger is het dan om bijvoorbeeld pasta te maken van courgette, wat maar 75 kcal bevat. Op die manier is het makkelijker om een negatieve energiebalans te creëren. Maar dat heeft verder niks met koolhydraten te maken. Als jij elke dag een hele avocado (300 kcal) eet, kom je natuurlijk ook snel aan veel calorieën. Bovendien bevatten vetten meer calorieën dan koolhydraten. Vetten bevatten namelijk 9 kcal per gram, koolhydraten en eiwitten maar 4 kcal per gram.

Ben dus niet bang om koolhydraten te eten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron, zonder deze energie kan het zijn dat je je dagelijks erg slap gaat voelen. Onthoud alleen dat een grote hoeveelheid koolhydraten al snel zorgt voor een calorieoverschot. Ga eens na via de app Myfitnesspal hoeveel calorieën jij dagelijks binnenkrijgt. Als je wilt afvallen probeer dan een negatieve energiebalans te creëren. Dat kan zijn door dagelijks wat minder pasta te eten, maar dat kan net zo goed door wat minder avocado’s of noten te nuttigen.

SONY DSC