Word je dik van koolhydraten?

Veel mensen denken dat koolhydraten ervoor zorgen dat je dik wordt. Zo bestaan er tegenwoordig veel koolhydraatarme diëten, waarbij wordt beloofd dat je in korte tijd flink wat kilo’s afvalt. Brood, pasta en rijst, volgens sommige dieetguru’s kun je ze beter uit je dieet schrappen als je wilt afvallen. Maar maken koolhydraten je echt dik? Of is dat gewoon een fabeltje? Ik geef je graag uitgebreid antwoord op deze vraag.

Om af te vallen hoef je eigenlijk maar één ding te onthouden. Dat je minder calorieën moet binnenkrijgen dan dat je nodig hebt. Dit wordt ook wel het creëren van een negatieve energiebalans genoemd. Dit betekent niet dat je elke dag op een blaadje sla moet leven. Stel je voor dat jouw dagelijkse caloriebehoefte 1800 kcal is, dan zou je dus elke dag 150 kcal minder kunnen eten om af te vallen. Bij een dagelijkse calorie inname van 1650 kcal krijg je eigenlijk iets te weinig energie binnen, waardoor je de overtollige kilo’s zal gaan verliezen.

De verdeling van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) heeft hier verder weinig invloed op. Het probleem is alleen dat een bord pasta van 100 gram al 350 kcal bevat. Verstandiger is het dan om bijvoorbeeld pasta te maken van courgette, wat maar 75 kcal bevat. Op die manier is het makkelijker om een negatieve energiebalans te creëren. Maar dat heeft verder niks met koolhydraten te maken. Als jij elke dag een hele avocado (300 kcal) eet, kom je natuurlijk ook snel aan veel calorieën. Bovendien bevatten vetten meer calorieën dan koolhydraten. Vetten bevatten namelijk 9 kcal per gram, koolhydraten en eiwitten maar 4 kcal per gram.

Ben dus niet bang om koolhydraten te eten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron, zonder deze energie kan het zijn dat je je dagelijks erg slap gaat voelen. Onthoud alleen dat een grote hoeveelheid koolhydraten al snel zorgt voor een calorieoverschot. Ga eens na via de app MyFitnessPal hoeveel calorieën jij dagelijks binnenkrijgt. Als je wilt afvallen probeer dan een negatieve energiebalans te creëren. Dat kan zijn door dagelijks wat minder pasta te eten, maar dat kan net zo goed door wat minder avocado’s of noten te nuttigen.

Ben je helemaal overtuigd? Dan heb ik een heerlijk recept voor je: pasta met romige champignonsaus, citroen en peterselie.SONY DSC
Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching