Vegan poké bowl met tempeh

SONY DSC

Poké bowls zijn de laatste tijd enorm gestegen in populariteit. Mijn eerste poké bowl at ik vorig jaar op vakantie in Bali en sindsdien ben ik verkocht. Ook in ons kikkerlandje komen nu steeds meer poké tentjes te zitten, zoals Poké Bowl in Rotterdam. Deze gezonde bowls zijn overgewaaid uit Hawaii, waar ze met verse vis en groenten de heerlijkste salades creëren. Maar ook zonder tonijn of zalm smaakt een poké bowl erg lekker, dat bewijst deze vegan versie met tempeh. Het gerecht staat al binnen een kwartiertje op tafel, ideaal dus als je geen zin hebt om uitgebreid te koken.

Deze tropische bowls barsten van de vitaminen en mineralen. Hoe kleurrijker de bowl hoe beter, daardoor krijg je namelijk veel verschillende micronutriënten binnen. Bovendien is de salade rauw, wat er voor zorgt dat alle vitaminen en mineralen optimaal behouden blijven. Ook zorgt de avocado voor een portie gezonde vetten. Deze zijn belangrijk om je lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten en verlagen het cholesterolgehalte in je bloed. Voor een frisse touch maak je de lekkere limoen-gember dressing bij de salade. Hier heb je maar drie ingrediënten voor nodig, namelijk limoen, gember en tamarinde. Die laatste is een soort zurige Indische dadelpasta en kun je voor een paar euro scoren bij de Aziatische toko. Erg handig om in huis te hebben voor dressings.

Probeer deze poké bowl eens uit en waan je in een tropisch paradijs. Succes gegarandeerd!

Recept vegan poké bowl met tempeh

Ingrediënten
(Voor twee personen)

Poké bowl
1 komkommer
1 winterpeen
1 gele paprika
1 avocado
120 gram tempeh
6 radijsjes
Handje verse koriander
Scheutje olijfolie
Scheutje sojasaus
2 theelepels sesamzaad

Dressing
2 eetlepels tamarinde
1 blokje verse gember (2 bij 2 cm)
2 limoenen

Benodigdheden
Spiralizer/spiraalsnijder
Pan

Bereiding
1. Start met het wassen van alle groenten. Maak dunne slierten van de winterpeen en komkommer met een spiralizer. Snijd de radijsjes in dunne plakken. Verwijder de binnenkant van de paprika en snijd de paprika in kleine blokjes.

2. Snijd de tempeh in kleine blokjes. Doe een scheutje olijfolie in de pan en voeg de tempeh toe. Giet de sojasaus over de tempeh. Bak deze ongeveer vijf minuten op middelhoog vuur, zodat de tempeh een beetje knapperig wordt.

3. Verdeel de komkommer, wortel, radijsjes, paprika, tempeh en koriander over twee kommen. Snijd de avocado doormidden en leg deze er ook bij.

4. Maak daarna de dressing. Snijd de limoenen doormidden en pers uit in een kommetje. Voeg de tamarinde en gember toe. De gember kun je fijn snijden of bijvoorbeeld met een knoflookpers even persen. Roer alles goed door elkaar en garneer de dressing over de salade.

5. Versier de salade met sesamzaadjes.

Tip: Wil je een goed vullende maaltijd? Voeg dan wat boekweitnoedels toe.

Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.