ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT MET PECANNOTEN EN FETA

SONY DSC

Wij Nederlanders zijn enorm fan van een lekkere stamppot als het winter is. Er zijn zo veel soorten stamppot, maar mijn favorieten zijn toch wel de traditionele met boerenkool of eentje met wortel. Ik wilde eens wat anders proberen en maakte een stamppot met zoete aardappel. Als echte zoetekauw heb ik er ook wat pecan noten en feta aan toegevoegd, wat een heerlijke combinatie is.

Ik heb zoete aardappels in plaats van gewone aardappels gebruikt. Dit maakt de stamppot niet alleen zoeter, maar ook goed voor je lichaam. Zoete aardappels hebben een lage glycemische index, wat betekent dat de suikers langzamer worden opgenomen in je bloed. Daardoor ben je dus langer verzadigd. Bovendien bevatten zoete aardappels ook veel vitaminen en mineralen. In combinatie met boerenkool is deze stamppot enorm rijk aan belangrijke voedingstoffen. Door er wat pecannoten aan toe te voegen wordt de stamppot wat zoeter en bovendien zorgt de feta voor wat smeuïgheid. Maak een grote portie van deze stamppot, zodat je er twee dagen van kunt eten.

Ingrediënten
(Voor twee personen)

700 gram zoete aardappels
30 gram pecan noten
40 gram feta
100 gram boerenkool
1 eetlepel plantaardige melk (amandelmelk, sojamelk etc.)
Snufje zout

Benodigdheden
Grote pan
Stamper

Bereiding
Was de zoete aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan samen met de boerenkool en voeg voldoende water toe, zodat de aardappels onder water staan. Voeg een snufje zout toe en kook dit samen ongeveer 15 minuten, zodat de aardappels zacht worden.

Giet het water af. Stamp de zoete aardappels goed fijn met een stamper en voeg een scheutje plantaardige melk toe om het smeuïger te maken. Houd een beetje feta en pecan noten apart. Hak de pecan noten fijn en voeg ze toe aan de stamp. Kruimel de feta en roer deze er ook doorheen. Verdeel de stamp over de borden en garneer met de overgebleven pecan noten en feta.