First stop: Maleisië

 

De afgelopen maand ben ik gaan backpacken door Maleisië en Bali. Het plan was om eigenlijk een maand door Maleisië te gaan reizen, maar uiteindelijk ben ik ook weer in Bali terechtgekomen. Ik startte mijn reis in Kuala Lumpur. Naar mijn verwachting was deze stad net zo druk als Bangkok, maar het was een stuk minder chaotisch dan ik dacht.. In Kuala Lumpur heb je veel verschillende wijken, zoals China town en Little India. Ik vond deze beide geweldig en het voelde alsof ik in een compleet ander land was terechtgekomen. Mijn favoriete restaurant in Kuala Lumpur was Betel Leaf, hier serveerden ze de beste Indiase curry’s en knoflook naanbrood. Ik bleef terugkomen bij dit restaurant omdat ik alles wel wilde proberen van het menu. Ook vond ik een saladebar genaamd Salad Atelier. Hier kun je je eigen salades creëren, ideaal op een warme dag.

Na Kuala Lumpur vertrok ik richting Georgetown, Penang. Deze stad stond ook wel bekend als foodie town vanwege het grote aanbod aan lekkere restaurants. Ik heb hier onder andere Chinees, Vietnamees, Indiaas en Nonya gegeten. Voornamelijk de Nonya cuisine was leuk om eens uit te proberen. Het is een keuken van de Chinese mensen die in Penang zijn gevestigd, waardoor het een heerlijke mix van culturen is geworden. Zo gebruiken ze veel zeevruchten, limoengras, gember en kokosmelk. My Nonya favourites is echt een aanrader. Niet enorm knus, maar het eten was echt verrukkelijk. Georgetown staat ook bekend om zijn streetart, dus maak een wandeling door de stad om alle mooie creaties te ontdekken.

 

maleisie-en-baliVerse kokosnootjes drinken in Penang, Georgetown.

De Cameron Highlands waren mijn volgende stop na Georgetown. Ik verwachtte veel van deze prachtige omgeving, maar eerlijk gezegd vond ik er niet veel aan. Het weer was ook verschrikkelijk, alleen maar regen en redelijk koud. Ook was het lastig om hier echt goede restaurants te vinden en mijn inner foodie vind dat natuurlijk altijd erg jammer. Misschien moet ik gewoon eens terugkomen wanneer het weer wat beter is.

Mijn laatste stop in Maleisië was Perhentian Kecil. Dit is een relaxed eiland met niks anders te doen dan duiken en zonnen op het strand. Het was daarom ook perfect om mijn tijd in Maleisië af te sluiten. Aangezien ik niet duik spendeerde ik mijn dagen met zonnen en relaxen. Ik ontmoette een paar leuke mensen waar ik mee optrok en ’s avonds genoten we samen van een lekker maaltje. Het eten op de Perhentians is best basic, maar bij Ombak resort hadden ze heerlijke gegrilde vis en desserts.

 

maleisie-en-bali
Heerlijk ontbijten bij Little Flinders in Canggu, Bali. 

Op naar het paradijs Bali

 

In plaats van naar Borneo te gaan, besloot ik om lekker naar Bali te vliegen. Ik ben gek op Bali en het idee dat het maar drie uur vliegen was trok mij wel. Het eten is geweldig, de mensen zijn ontzettend lief en het eiland heeft gewoon een hele relaxte sfeer. Ik startte in Canggu, een klein dorpje wat erg populair is onder surfers. Het was enorm veranderd in een jaar tijd en waren veel nieuwe healthy restaurants geopend.

Lastig dus voor mij om te bepalen waar ik heen ging, bijna elk restaurant serveerde smoothie bowls, verse salades, raw cakes en vegan burgers. Ik was fan van The Shady Shack en kwam hier vaak terug om te lunchen. Vooral de tempeh bowl is een aanrader. Als ontbijtplek vond ik Little Flinders erg fijn, deze zit op de hoofdweg wanneer je naar het strand wandelt. En vergeet ook Betelnut niet, hier hebben ze de beste (raw) cakes van Canggu. Zo lekker dat ik bijna leefde op een cake dieet.

 

maleisie-en-bali
Tempeh en halloumi bowls bij The Shady Shack, Canggu. 

 

Na Canggu vertrok ik naar Ubud voor yoga en nog meer healthy food. Mijn favoriete yogaschool in Ubud is Radiantly Alive, een yoga centrum in hartje Ubud. Voor het eten ging ik onder andere naar Kafe, Taksu en Alchemy. Alles wat ze serveren bij Alchemy is raw en veganistisch, ook hebben ze hier de beste courgetti die ik ooit op heb. Nu moet ik dus echt mijn eigen courgetti skills gaan verbeteren om dit te kunnen evenaren. Ook Taksu heeft een grote raw food kaart, zo is de raw lasagne mijn favoriet.

Als je van plan bent om naar Maleisië of Bali te gaan mag je me altijd een mailtje sturen voor meer tips. Lees ook eens dit artikel met de lekkerste eettentjes van Bali.