HAVERMOUT KOEKJES MET APPEL EN KANEEL

 

Ik ben gek op de Engelse term ‘Sunday is baking day’. Zondag is echt een typische dag om heerlijk in de keuken te staan om wat lekkers te maken, zeker als je kleine kinderen hebt. Het is de ideale manier om ze op een leuke wijze te leren bakken. Vaak maken mensen dan gebruik van kant-en-klare bakmixen boordevol zooi. Het is juist goed om je kinderen op jonge leeftijd aan te leren gezond te eten. Op die manier maken ze later zelfstandig bewustere keuzes. Daarom bevatten deze koekjes alleen maar goede ingrediënten en kun je zien dat zelf koekjes maken erg makkelijk is.

Deze koekjes smaken een beetje naar je oma’s appeltaart, alleen dan de gezonde versie. Jullie weten allemaal dat ik fan ben van havermout, ik kon het daarom ook weer niet laten een recept te maken met deze graansoort. Haver bevat langzame koolhydraten, vezels en vitamine B. Door ahorn siroop in plaats van suiker te gebruiken is het beter voor je lichaam. Natuurlijk is het nog steeds een vorm van suiker, alleen ahorn siroop bevat ook mineralen en suiker niet. De ahorn siroop maakt de koekjes lekker zoet en is heerlijk in combinatie met appel en kaneel.

Dit recept is voor vier grote koeken, welke je kinderen bijvoorbeeld mee naar school kunnen nemen als tussendoortje. Bewaar ze niet langer dan drie dagen want dan worden ze minder knapperig.

Ingrediënten
(Voor vier grote koeken)

120 gram havermeel
1/4 appel
1 ei
1 eetlepel kaneel
1,5 theelepel bakpoeder
60 ml ahorn siroop
30 ml plantaardige olie
Paar snufjes zout

Benodigdheden
Oven
Bakpapier
Grote kom

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg vast een bakpapiertje op de ovenplaat. Doe alle ingrediënten samen in een grote kom en kneed het goed fijn met je handen. Wanneer het deeg goed is gekneed verdeel je het in vier balletjes op het bakpapier. Maak de balletjes plat met je handen of gebruik een vork. Snijd de appel in dunne plakjes en verdeel deze over de koekjes. Bak ze in 25 minuten goudbruin.

Tip: Je kunt havermeel ook erg makkelijk zelf maken. Doe wat havervlokken in de keukenmachine en na een paar minuten mixen heb je havermeel.