PITTIGE POMPOENSOEP


SONY DSC

Vorige week maakte ik voor de eerste keer pompoensoep. Ik moet toegeven dat ik niet echt goed ben in pompoensoep maken. Niet dat de smaak van de soep slecht was, maar ik kan gewoon enorm onhandig zijn in de keuken. Nadat ik mijzelf drie keer in mijn vingers had gesneden én de muren oranje waren had ik uiteindelijk wel heerlijke soep.

Ik ben gek op pittig eten, vandaar dat ik ook wat chili poeder aan deze soep heb toegevoegd. Chili pepers zijn goed voor je lichaam omdat ze je metabolisme een boost geven. Ook verlagen ze het slechte cholesterol gehalte (LDL-cholesterol) in je lichaam. Doordat de soep lekker pittig is ben je ook wat sneller verzadigd.

Pompoen staat bekend vanwege zijn hoge vitamine A gehalte. Deze vitamine is goed voor gezonde ogen. Ook is pompoen erg goed voor je hart vanwege de vezels, vitaminen en kalium in pompoen. Bovendien geeft deze groente je immuunsysteem een boost, wat altijd fijn is meegenomen tijdens deze koude winterdagen.

Ingrediënten
(Voor een grote pan soep)

1 middelgrote pompoen (of 1 kg pompoenblokjes)
750 ml water
2 teentjes knoflook
1 ui
1 eetlepel komijn poeder
1/2 eetlepel chili poeder
1,5 blokje groenten bouillon
Scheutje olijfolie

Garnering 
Handje verse koriander
100 gram rivierkreeftjes (gepeld en gekookt)

Benodigdheden
Grote pan
Staafmixer

Bereiding
Snijd de pompoen in vier stukken en lepel het binnenste met alle pitten eruit. Snijd daarna de stukken in blokjes. Snipper vervolgens de ui en knoflook.

Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui en knoflook goudbruin. Voeg de pompoenblokjes toe samen met het water. Zorg ervoor dat de pompoen net onder het water staat, niet te veel want dan krijg je een waterig soepje. Voeg de chili poeder, komijn en bouillon toe en kook de pompoen in ongeveer 15 minuten gaar.

Als de pompoen zacht is pureer je deze met een staafmixer. Kijk van te voren even of je niet te veel water aan je soep hebt toegevoegd, anders kun je voor het pureren altijd nog wat water eruit halen voor een stevigere soep. Proef de soep en voeg naar smaak nog wat zout of chili poeder toe. Verdeel de soep over de soepkommen en garneer elk kommetje met verse koriander en rivierkreeftjes.